סקירה כללית

אחד התפקידים המרכזיים ביותר של אופטומטריסטים ורופאי עיניים הוא להביא לתשומת לבם של המטופלים את הסיכונים הקשורים לבריאות העין הניתנים למניעה. עם זאת, הניסיון להעניק למטופלים הגנה מקיפה מפני חשיפה לקרני UV עשוי להיות מאתגר. למרות העובדה שהציבור כבר הבין ש"חשיפה לקרינת UV מזיקה לעור", רבים לא מודעים לסכנות האורבות לעיניים מקרינת UV לאורך כל השנה.2

כמה עובדות על קרינת UV  רפרנס 3,4,5

 

השפעה מצטברת: חשיפה לקרינת UV עלולה להגדיל את הסיכון להתפתחות בעיות בעיניים בשלב מאוחר יותר בחיים
נזק בלתי הפיך: בטווח הארוך, קרינת השמש עשויה לגרום נזק בלתי הפיך לרקמה העוטפת את העין ולחלקי העין שאינם מוגנים
ילדים נמצאים בסיכון גבוה יותר: על-פי ההערכות, ילדים חשופים לרמה שנתית של קרינת UV  הגבוהה פי 3 בהשוואה למבוגרים.
סכנה כלל עונתית: החשיפה לקרינת UV מתרחשת כל יום, לאורך כל היום והיא יכולה להיות גבוהה עד פי 100 כשקרני השמש מוחזרות ממשטחי שלג 6
 

1Sulley A, Sencer S, Ruston D & R Packe. UV - What your patients don't know. Optom Vis Sci 2012 E-abstract 1255448.
2Here Comes the Sun. Optician 2012, 244; 6362: 9-10.
3Sasaki H, Sakamoto Y, Schnider C et al. UV-B exposure to the eye depending on solar altitude. Eye & Contact Lens 2011;37:4 191-195.
4Here Comes the Sun. Optician 2012, 244; 6362: 9-10.
5Maddock J et al. Use of Sunglasses in Public Outdoor Recreation Settings in Honolulu, Hawaii. Optom Vis Sci, 2009, 86 (2): 165–166.
6Sliney, David H. Intraocular and Crystalline Lens Protection From Ultraviolet Damage. Eye & Contact Lens July 2011; 37: 250–258.

 

 

השפעות גיאוגרפיות ועונתיות

המיקום ועונת השנה משפיעים על רמת החשיפה המתקבלת, דבר המקשה על מדידת רמות החשיפה.

 

Earth

חשיפה – בזמנים ובמקומות לא צפויים

חשיפת העיניים לקרינת  UV מהווה סיכון  משמעותי לבריאות העין לאורך כל השנה1, והיא עשויה להיות אף חמורה יותר באזורים שונים בעולם ובשעות שונות מאשר הסיכונים המוכרים לעור.
חשיפת העיניים לקרינת UV מזיקה הינה גדולה יותר באזורים לא משווניים של כדור הארץ בשל מיקום השמש בזווית נמוכה יותר בשמיים לכל אורך היום.1
החשיפה הגבוהה ביותר לעיניים לא מתרחשת באמצע היום דווקא, אלא באמצע הבוקר ובשעות אחר הצהריים המאוחרות – זאת משום שכשהשמש ממוקמת גבוה בשמיים, הגבות מצלות על העיניים. 2
 

Solar angle – affected by time of day and location

 

 

עננים קלים חוסמים רק כ-10% מקרינת 2UV, ובחורף החשיפה לקרינת UV עשויה להיות גבוהה עד פי 100 עקב החזרת קרני השמש ממשטחי שלג. 3​

 

UV rays off different surfaces

 

לא רק שקרני ה-UV חודרות את כסות העננים, הן משתקפות מכל משטח בדרגות שונות, ולעיתים ברמות מפתיעות בעוצמתן. 1

 

1 Sasaki H, Sakamoto Y, Schnider C et al. UV-B exposure to the eye depending on solar altitude. Eye & Contact Lens 2011;37:4 191-195.
2 Here Comes the Sun. Optician 2012, 244; 6362: 9-10.
3 Sliney, David H. Intraocular and Crystalline Lens Protection From Ultraviolet Damage. Eye & Contact Lens July 2011; 37: 250–258.

 

מודעות המטופלים

העלאת מודעות המטופלים לחשיבות ההגנה על העיניים מקרינת UV ולאמצעי ההגנה השונים העומדים לרשותם, אינה משימה קלה במיוחד. מאז שנות ה-70 חלה עלייה משמעותית במקרי סרטן העור בכל העולם, במיוחד בבעלי עור בהיר. עלייה זו מקושרת במידה רבה מאוד לגישות הרווחות בציבור לגבי החשיפה לשמש.1


למרות שהצרכנים האירופאיים טוענים כי הם מודעים לקרינת UV ולהשלכותיה על העור, מעטים מבינים את השפעתה על העיניים ואת התועלת הרבה הטמונה בהגנה מקיפה על העיניים מחשיפה לקרינת UV (משקפי שמש בסגנון מעטפת שמכסים גם מהצדדים, כובע רחב-שוליים ועדשות מגע עם חסימת UV). לא זאת ועוד, צרכנים מקשרים את החשיפה לקרינת UV בעיקר לעונת הקיץ, כאשר 95% נוטים להשתמש בהגנה כלשהי כאשר מדובר על יום שמשי בלבד, ורק 16% נשמרים מפני חשיפה כשהשמיים מעוננים או אפורים. למרות רמת ההתעניינות הגבוהה להפתיע בהתנסות עם עדשות מגע בעלות חסימת UV, מעטים נוקטים אמצעי הגנה פעילים מפני קרינת UV. רפרנס 2  נתונים אלה מצביעים על הזדמנות אדירה להגברת המודעות בקרב 89% מהצרכנים, אותו חלק בציבור שעדיין לא גילה או הפנים את חשיבות ההגנה מפני קרינת UV לעיניים.2 


אתרו את ההזדמנויות וגלו כיצד להעלות את הנושא למודעות המטופלים. עיניים צעירות פגיעות במיוחד וישנה חשיבות רבה להתחלת ההגנה מפני קרינת UV כבר בגיל צעיר. נסו להעלות באופן יזום את נושא עדשות המגע בקרב מטופלים צעירים והוריהם. 
 

1 Global Solar UV Index: a practical guide. Geneva, Switzerland: World Health Organisation; 2002.
2 Sulley A, Sencer S, Ruston D & R Packe. UV - What your patients don't know. Optom Vis Sci 2012 E-abstract 1255448

 

אפקט מיקוד האור ההיקפי (PLF)

 

לא קל לחסום את האור ההיקפי עם משקפי שמש רגילות, ובאופן מפתיע אור זה עשוי להיות לא פחות מסוכן לעיניים מאור שמש ישיר.1-4

דף זה דורש הפעלת Flash Player 9 ומעלה ו-JavaScript. לחצו כאן להורדת Flash Player.

 

UV challenges This content is not currently available for your device.

Eye

 

מדענים הראו שכיפת הקרנית הפועלת כעדשה צדית, מעצימה ומרכזת את האור ההיקפי באזור הקדמי של העין, דבר המשפיע במיוחד על צדה האפי הנזאלי של העדשה ושל הגובלת (הלימבוס הנזאלי). אפקט זה הקרוי אפקט מיקוד האור-ההיקפי (PLF) נמצא כגורם מאיץ בהיווצרותן של מחלות עיניים כמו פטריגיום וקטרקט. 5-7

האופטיקה של הקרנית ממקדת ומעצימה את הקרניים החודרות מצידי הרקות לעדשות העיניים וללימבוס הנזאלי.

 

משקפי שמש לבדם אינם מספיקים תמיד

UV-blocking spectacle lens

 

החשיפה לקרני UV ממקור היקפי אפשרית גם בעת הרכבת עדשות עם חסימת UV. 

 

משקפי שמש עם עדשות מגע חוסמות קרינת UV

Sunglasses plus UV-blocking contact lenses

השימוש בעדשות מגע עם חסימת UV יעניק הגנה נוספת.

 

מדידת מיקוד האור ההיקפי במעבדה4

Measuring ocular PLF

החוקרים הראו שבאזור הקדמי של העין נוצרות תמונות משניות כתוצאה ממיקוד האור ההיקפי. מעקב קרני אור הופעל על דגם אנטומי של עין אנושית עם עדשה בעלת אינדקס שבירה משתנה. החוקרים מצאו שמיקוד אור משמעותי הופנה ללימבוס הנזאלי ולעדשת העין. רמות הריכוז שנמדדו הצביעו על מנגנון של נזק לעדשה כתוצאה מחשיפה לאור (phototoxicity).

 

מדידת מיקוד האור ההיקפי באור שמש

דגם אנטומי של עין תקינה צויד בחיישני UVA ו-UVB באזור הלימבוס האפי ונחשף לאור שמש בשלוש סביבות: בסביבה עירונית, בהרים ובחוף ים. העוצמה של קרינת UVA בלימבוס הנזאלי הייתה זהה בכל שלוש הסביבות עם וללא משקפי שמש, דבר המצביע על כך שמשקפי השמש שבהם נעשה שימוש במחקר (משקפי טייסים) לא הציעו כל הגנה מפני קרינת UV היקפית.

 

1 Coroneo MT. Albedo concentration in the anterior eye: a phenomenon that locates some solar diseases. Ophthalmic Surg. 1990;21(1):60–6.
2 Coroneo MT, Müller-Stolzenberg NW, Ho A. Peripheral light focussing by the anterior eye and the ophthalmohelioses. Ophthalmic Surg. 1991;22(12):705–11.
3 Kwok LS, Kuznetsov VA, Ho A, Coroneo MT. Prevention of the adverse photic effects of peripheral light-focussing using UV-blocking contact lenses,. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2003;44(4):1501–7.
4 Kwok LS, Daszynski DC, Kuznetsov VA, Pham T, Ho A, Coroneo MT. Peripheral light focussing as a potential mechanism for phakic dysphotopsia and lens phototoxicity. Ophthalmic Physiol Opt. 2004;24(2):119–29.
5 Coroneo MT, Di Girolamo N, Wakefield D. The pathogenesis of pterygia. Curr Opin Ophthalmol. 1999;10(4):282–8.
6 Kwok LS, Coroneo MT. A model for pterygium formation. Cornea. 1994;13(3):219–24.
7 Kwok LS, Coroneo MT. Temporal and spatial growth patterns in the normal and cataractous human lens. Exp Eye Res. 2000;71(3):317–22.